Köttfärslimpa med gräddsås & karamelliserad lök

Till middag idag blev det köttfärslimpa. OJ vad god den blev! Till och med Fästisen uppskattade det och han har svårt för sås.
 
Ingredienser:
500 g blandfärs
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
½ gul lök
1½ msk kalvfond
2 ägg
Salt & Peppar
 
Till gräddsåsen och den karamelliserade löken:
2 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning kött/grönsaker
1 msk soya
1 msk lingonsylt
 
1 gul lök
3 msk honung
smör att steka i
Cirka 2 dl Vatten
Salt & Vitpeppar
 
Jag gjorde såhär:
Blanda mjölken med ströbröd i en bunke och rör runt lite. Tillsätt finhackad lök, äggen samt kalvfonden och rör ihop detta. Blanda i färsen och blanda allting ordentligt, salta och peppra. Forma sedan till en limpa och lägg i en smord ugnsfast form. In i ugnen på 175 grader i cirka 40-45 minuter. Du får kolla när den fått lite färg. 
 
Gör såsen under tiden som köttfärslimpan är inne.
Blanda grädde, vatten, kalvfond, soya och lingonsylt i en kastrull. Lägg i buljongtärningen och låt koka upp. Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten. Koka på låg värme i cirka 30 minuter, ju längre tid, desto djupare blir smaken. Smaka av under tiden!
Gör löken samtidigt som såsen kokar upp.
Skär löken i strimlor, lägg ner i en stekpanna med smör och ringla över flytande honung, cirka 3 matskedar. rör runt och när löken börjar bli mjuk och får färg så sänk plattan något och häll i 1 dl vatten. Låt löken bräsera, häll på mer vatten när det kokar bort. Bräsera den cirka 30 minuter, smaka av med salt och vitpeppar.
 
Ät och njut ihop med lite lingonsylt!
 
 
P.S: Att bräsera betyder att man låter någonting som har brynts lite (fått färg) puttra i en liten mängd vätska.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: